—===+>>>>Stage for contemporary art @ Balkan Youth Festival – Sandanski 2009

3 Comments

This year the Balkan Youth Festival had again a successful realization of the Stage for Contemporary Street Arts. The stage for break-dancing was in front of hotel Sandanski and the space around was filled with people, presenting a moment of inspiration. Around 10 young artists created great works of art. There were painters from Bulgaria, Serbia and Macedonia. The collection of the BYF was enriched by few more graffiti, characters, conceptual works and action paintings.

youth view

The break-dancers made the atmosphere alive and joyful with the rhythm of the beats, which were the background of showing their different styles of dancing. One after another in the same rhythm made different shapes of their body while the audience was getting bigger. The difference in the age and the art of dancing could not be seen, everyone had the right of the 5 minutes, showing their style of dancing, and the more experienced showed the younger the complicated movements so that they can learn them in the future.

DSC_0050 DSC_0067

The girls, participating in the Stage for Contemporary Street Arts – Maya, Silvia and Tony showed a unique sensibility in their expression. Their works are made out of lines, which touch the depths of tenderness and mystery.

The choice of colors stood for the diversity in the festival another year. Everyone has a way of showing their perception of the world and the imagination in it. After the active hours of dancing and drawing, the works were left on the path to the summer theatre as an open night exhibition that was seen by everyone, visiting the concerts in the BYF program.

2 DSC_0154

After the end of the concerts the works were gathered by the short-term EVS volunteers and the local volunteers and the next day they were taking them out again.

The Stage for Contemporary Street Arts was successfully covered by the media – most of the participants gave an interview and the process of their work was shot by the photographers of the BYF.

translated by Iveta Kuzeva

photos by Eléna Dalibot

Младински Арт Фестивал

Leave a comment

Соочени со недостатоткот од еден урбан младински фестивал како место каде што младите талентирани лица ќе можат да го промовираат своето творештво пред пошироката публика, клубот за локални младински иницијативи Штип се одлучи на подготовка и организација на овој настан. Фестивалот беше замислен како мултимедијален настан во кој ќе бидат опфатени: театарот, музиката, фотографијата, филмот и ликовната уметност.

На 23 Јануари во просториите на дом на млади во Штип се одржаа сите горе наведени активности. Публиката беше доволно заинтересирана за овој настан и присуствуваше во огромен број, исто така беа присутни локалните и националните медиуми кои направија прилози за конкретниот настан. Time table-от на овој настан одеше од прилика вака:
-најпрво започнав јас како координатор на ликовна работилница на која неколкумина зедоа активно учество со творење на неколку извонредни дела во техниката темпера на картон;
-во продолжение следуваше официално отварање на изложба на која се претставија двајца автори со нивните фотографии, како и јас со изработените минијатури за време на настанот;
-во другиот дел на просториите на дом на млади, истовремено со отварањето на изложбата, имаше премиерна изведба на театарска претстава и проекции на неколку филмови;
-како за шлаг на прекрасен настан следуваше концертот на кој настапија неколку млади бендови со ученици од средното музичко училиште со најразличен репертоар:

Се на се, ова беше еден извонредно организиран настан за кого сме благодарни на Фондацијата Институт Отворено Општесво и Локалната самоуправа?!? на град Штип.

Јас лично сум му благодарен на Гоце Коцевски, млад активист од Штип, кој ја имаше главната улога на овој настан т.е. координатор на целиот овој проект. Благодарам Гоце!
…се надевам на уште многу креативни настани како овој организирани од младите на градот Штип.

во прилог дел од моите минијатури направени на како дел од ликовната работилница
REVOLuTion art!

Leave a comment

This is something that I watch!
Its about one of the best ( for me ) street art painters. He do very good staff, who make the people thinking about some points of view. I like the video also that he made it, about optical illusion, and about believing in everything that we see. Respect and for the indoor art. For me not just only great street art painter but and perfect art artist.

Oва е уметникот кој ме замисли, ме инспирира и ми појасни некои ставови. Banksy е автор кој наведува на дадена промена, таргетира определена група од која бара конкретни промени. Се соочува директно со суровата реалност и јавно остава потпис врз своето дело. Неговите дела се големи и буквално и суптилно. Црта од душа, коректно, шегобијно, но еден од ретките кои направил разбранување на јавноста, после корегирањето на одредени простори. Се бори за промена ја јавното мислење, за соочување со болната реалност на манипулација на естаблишментот, за глупоста на малите луѓе итн.

When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle.
Then I realised God doesn’t work that way, so I stole
one and prayed for forgiveness.
-Emo Philips

Newer Entries

%d bloggers like this: